Konopí hýbe světem! Po mnoha letech mlčení a zbytečné perzekuce se rostlina konopí dostává opět na výsluní pozornosti. Tato tradiční léčivá a kulturní plodina nyní startuje nový trend své existence.
Co byste měli vědět, abyste se konopí přestali bát jíst?
- Konopí, tedy rostlina Cannabis sativa, obsahuje pouze jednu problematickou látku. Tou je THC, správně delta9-terahydrocanabinol. Tato látka je přítomná buď přímo, nebo ve formě tzv. prekurzoru – THCa – kyseliny tetrahydrokanabinolové. THC má psychotropní účinek – způsobí tedy změněný stav vědomí. Jednoduše řečeno – tato látka vás „zhulí“. A to buď ve formě euforie, nebo ve formě silně relaxovaného stavu. Pozor – pokud je THC příliš, může vyvolat stav paniky, úzkosti nebo paranoie.
- THC je v rostlině přítomno hlavně v jejím okvětí, které obsahuje nejvíce konopné pryskyřice. Ostatní části rostliny jako listy, stonek a semínka THC téměř neobsahují a jsou zcela bezpečné.
- Konopí seté má mnoho různých odrůd. Ty, které se používají v potravinářství patří mezi tzv. technické. Tyto odrůdy jsou schválené EU pro pěstování a zpracování a obsah THC v nich je pod úrovní 0,2-3%. Tyto odrůdy jsou zcela bezpečné a nemohou způsobit žádné omámení.
- Potraviny vyrobené z technického konopí – tj. semínka, oleje, proteiny, mouky atd. nemohou obsahovat problematickou látku THC a to ani v limitu platném pro rostlinu <0,2-3%. Jsou důsledně a pravidelně testovány, aby byly zcela bezpečné. Výrobce musí splňovat veškeré požadavky na potravinářskou výrobu, včetně dodržení bezpečných limitů pro kontaminanty atd. Naprosto klidní budete, pokud zvolíte produkty z ekologického zemědělství v BIO kvalitě.
Čím vám potraviny z konopí prospějí?
- Konopné semínko je tradičním zdrojem mimořádně cenných nutričních látek. Moderním termínem je označováno jako superpotravina.
- Zásadním je obsah polynenasycených mastných kyselin – Omega 6 a Omega 3. Tyto látky jsou tzv. esenciální – tj. naše tělo si je neumí vyrobit, ale nutně je potřebuje k zajištění zdraví a normálnímu fungování buněk.
- Konopné semínko obsahuje mimořádně vysoký obsah Omega 3, které jsou navíc v ideálním poměru 1:3 k Omega 6. Takto vyvážený poměr nemá žádná další potravina!
- Proteinové látky z konopného semínka obsahují všech 22 aminokyselin včetně 8 esenciálních se zásadním významem pro výživu.
- Konopné produkty jsou přirozeně bezlepkové a neobsahují alergeny. Mají vysoký přirozený obsah vitaminu E a minerálů.
- Konopí se pěstuje v Evropě, není nutné ho převážet přes polovinu planety, náročně zpracovávat, je tradiční potravinou již mnoho staletí. Náš organismus ho umí velmi dobře zpracovat a využít.
- Konzumací konopných potravin význačně pomůžete svému zdraví, omezíte vliv civilizačních chorob a zvýšíte svoji kondici.
Čím prospějete vy, pokud budete konopí jíst?
- Přispějete k obnovení pěstování tradiční plodiny, která má velmi pozitivní vliv na ekologii krajiny, protože při její výrobě se nepoužívají pesticidy, nadměrné hnojení nebo intenzivní zemědělské techniky.
- Evropští zemědělci získají další plodinu s dobrým potenciálem a nebudou se muset uchylovat k pěstování řepky, která je sice obchodně atraktivní, ale na krajinu má negativní vliv.
- Pomůžete vytvořit nová pracovní místa.
- Zlepšíte svůj zdravotní stav – zejm. s ohledem na civilizační choroby (kardiovaskulární potíže, cukrovka, potravinové alergie, úzkosti) a tím ušetříte prostředky na zdravotní péči pro sebe i pro společnost.
Konopí se nebojte a hlavně ho JEZTE!